Deze week neem ik, Pieter Bruegel de oude, jullie mee op een unieke wandeling in Itterbeek (meer info over openluchtmuseum zie onderaan). Ze loodst je langs een aantal reproducties van mijn mooiste werken opgesteld in het Pajotse landschap. Deze werken zijn gemaakt in mijn Brusselse periode waar ik de laatste tien jaar van mijn leven woonde. De Pedevallei was een bron van inspiratie.
Het schilderij van de parabel der blinden heb ik gemaakt rond 1568 (een jaar voor mijn dood). De kerk op de achtergrond is het kerkje van Sint-Anna-Pede. Het doek is gebaseerd op een parabel uit de Bijbel (Mattheüs 15:1-20) en verwijst naar Jezus’ repliek dat de farizeeën blinden waren die iedereen in de sloot zouden leiden. Je ziet de blinden hand in hand een greppel (Pedebeek) in lopen. De voorste is reeds gevallen, de rest volgt onvermijdelijk. In mijn tijd was er een hospitaal voor blinden in de buurt van Sint-Anna-Pede. Vandaag de dag herkennen oogartsen vijf verschillende oogziekten in dit schilderij.
Als grootmoeder van Jezus werd de heilige Anna in de vijftiende eeuw een van de bekendste en geliefste heiligen. Anna en haar man Joachim waren gehuwd, welgesteld, maar kinderloos. Joachim vlucht met zijn kudde de woestijn in. Anna denkt dat hij dood is en doet haar beklag bij God en vraagt om een kind. Haar gebed wordt verhoord. Tegelijk krijgt Joachim van een engel te horen, dat zijn vrouw in verwachting is. Hij keert met zijn kudde terug en ontmoet zijn vrouw bij de Gouden Poort in Jeruzalem en geeft haar een kus. Anna geeft het leven aan een meisje: Maria, de moeder van Jezus.
Op het traject van het openluchtmuseum ligt het meer dan een eeuw oude cafeetje Sint-Anna. Een volkscafé met een lange geschiedenis dat intussen uitgroeide tot een ontmoetingsplek voor jong en oud. De meeste mannen die hier binnenkomen geven waardin Lydia een kus alvorens ze een plaatsje kiezen. Anders krijgen ze niets te drinken, zo luidt het.
Neem geen risico en geef jonkvrouw Lydia eerst een kus bij het binnenkomen. Toon het teken van ons huwelijk en spreek het codewoord “Girardin” uit. De 4e sleutel naar de geheime locatie van ons huwelijk ligt er op jou te wachten.

Liefs,
Pieter Bruegel de oude

Opgelet: Cafe Sint Anna is maandag en dinsdag gesloten.
Het openluchtmuseum is uniek in de wereld: hier staan 19 grote, kleurvaste en weerbestendige reproducties van mijn mooiste schilderijen, uit 11 musea. De werken staan opgesteld langs een bewegwijzerde wandeling (ca. 7 km) en fietsroute (45 km) met vertrek aan het kerkje van Sint-Anna-Pede. Het museum is op elk ogenblik en voor iedereen vrij toegankelijk te voet, per fiets of met de wagen.
https://www.dilbeek.be/agenda/e/openluchtmuseum-bruegel-in-het-pajottenland/d88b1080-2012-49f3-97bf-a97572dbeb83