Tip 2 brengt ons deze week naar Bellingen. Hier zie je het beschermde dorpzicht van Bellingen met het Hof ter Kammen en de voormalige abdijhoeve van Cantimpré. Samen met de kerk, maakte dit hoevecomplex deel uit van de voormalige priorij gesticht in 1182 als afhankelijkheid van de Augustijnerabdij van Cantimpré (Kamerijk), en kende een snelle bloei dankzij de gunst en de bescherming van de heren van Edingen. Op het erf liggen arduinstenen met het jaartal 1609 als opschrift.
Deze illustratie van “butt licking cat” uit de 13e eeuw is van Thomas van Cantimpré.
Thomas van Cantimpré, (Bellingen, 1201 – Leuven (?), circa 1272) was een Zuid-Nederlands geestelijke, schrijver en theoloog. In zijn encyclopedie ” liber de natura rerum ” vat Thomas de natuurkundige kennis van zijn tijd samen. Hij beschrijft de mens, het dierenrijk, flora, stenen, metalen, astronomische fenomenen, weersverschijnselen, maar ook fantasiecreaturen, die onbekende aardstreken zouden bevolken. Fantasiewezens, zoals cyclopen, kannibalen en hoofdlozen, waren in de oudheid verzonnen en gingen in de middeleeuwen nog voor ‘echt’ door.
Hier zien we “Mongske”, de kat van kastelein Jef. De gelijkenis met de illustratie van Thomas van Cantimpré is treffend toch?
Helaas is Mongske een jaar geleden komen te gaan, maar misschien weet kastelein Jef of Mongske een rechtstreekse afstammeling was van de 13e eeuwse katten van Thomas de Cantimpré!
Stap binnen in de gezellige herberg van waard Jef aan de spoorweg in Bellingen op de steenweg naar Hondzocht. Neem het logo mee en spreek het codewoord “lambiek” uit. Jef zal je met plezier de 2e sleutel tot de geheime locatie van het huwelijk geven.
Hier wordt vandaag nog gefilosofeerd aan de toog over grote en kleine wereld problemen, maar vooral plezier gemaakt. Tussen 27 en 31 juli belandt je hier in de halfoogstfeesten
( https://www.persinfo.org/nl/agenda/halfoogstfeesten-bellingen/380 )
Geniet van de tocht,

Pieter Bruegel de oude
Wist je dat de Vlaamse volksheld Jan Breydel eigenlijk Van Bellinghen heette?
En dat de prachtige abdijhoeve eigendom is van textielbaron Jan De Clerck?
Emile Van Bellinghen, neef van bruid Inge, schreef een boek over Bellingen en de bakermat van de om en bij 3000 Van Belling(h)ens die nu nog in België of in het buitenland leven. Daar zitten beslist enkele kleppers tussen. Zo veranderde een Van Bellinghen uit de gemeente Breedthout zijn naam in Bredoel nadat hij naar Kortrijk was verhuisd. Dat werd al snel Breydel. Hij kreeg een zoon, Jan en wie dat was, hoeven we niet te vertellen. Emile heeft ook gevonden dat Jan II van Bellingen de schoonbroer was van Robrecht van Bethune, niemand anders dan de authentieke Leeuw van Vlaanderen!