Deze week is onze gastplaats Gooik, parel van het Pajottenland. Gooik werd reeds in de 9e eeuw (samen met Lennik en Wambeek) vermeld als bezit van de Sint-Gertrudusabdij te Nijvel. Vervolgens kwam Gooik, tot aan het einde van de 18e eeuw, onder het hertogdom Brabant te liggen. Juridisch hing de baronnie af van de meierij van Gaasbeek.
Het wapenschild van Gooik met de drie hamers is afgeleid van dat van de familie Cottignies, die als baronnen Gooik beheersten.  Baron Lancelot Ignace van Gottignies was de laatste heer van Gooik, gestorven in 1786.
Gooik-dorp heeft vier brouwerijen gehad. De bekendste vandaag is “DE CAM”, de brouwerij van de Baanderije van Goycke, eigendom van de adellijke familie van Gottignies.
De Cam is gelegen in een gebouw dat reeds in 1515 bekend stond als “des Heeres Landcamme”, “Cam” betekent in het oud-Nederlands brouwerij. 
Geuzestekerij De Cam brouwt vandaag zelf geen bieren, maar koopt lambiekbieren van artisanale geuzebrouwerijen. Het bier wordt gerijpt in 100 jaar oude, eiken vaten en gebotteld als lambiek of gemengd tot geuze die hergist op de fles.
In de dorpstraat van Gooik, naast de geuzestekerij ligt volkscafé De Cam. Hier kan je een heel gamma van streekbieren en streekgerechten ontdekken. Je vindt hier ook nog oude volkspelen terug.

Kom binnen, zoek je een gezellig plekje en verwen jezelf met een “Pruûfpallet“.
Toon het kenteken van ons huwelijk en ontvang de 5e sleutel tot de geheime locatie.
Ze verwachten je!

Opgepast: jaarlijks verlof TOT EN MET woensdag 14 augustus,
donderdag 15 augustus is de eerste dag opnieuw open!
maandag en dinsdag gesloten, woensdag tot zaterdag open van 10u tot 21u30
In tegenstelling tot mijn tijdsgenoten, zette ik als eerste schilder de gewone man en het landschap centraal. Het landschap was niet langer ondergeschikt aan religieuze onderwerpen. Met respect en sympathie voor de boeren, toon ik hun leven vol kommer en kwel maar ook met de geneugtes.

Bovenstaand werk is De oogst. Na het zware werk wordt er naar jaarlijkse traditie gefeest. Het toeval wil dat in Gooik, parel van het Pajottenland, de oogstfeesten op 15 augustus plaatsvinden 😉

Tot snel?
Pieter Bruegel de Oude
Chocolatier Wim De Broyer werkt nog snel een nieuwe lading Gooikse Parels af. Om 15u15 op donderdag 15 augustus worden er 3000 parels vanuit het gemeentehuis naar de aanwezigen gegooid.
Daarna gaan de feestelijkheden verder op de festivalweide Houteman in het centrum waar optredens en activiteiten voor jong en oud centraal staan.
Afsluiter dit jaar is Bram en Lennert om 20u30. Het volledige programma op:
http://www.landelijkegildegooik.be/index.php?option=com_content&view=article&id=167:oogstfeest-2019-voorlopig-programma&catid=14:diversen

Extra tip

Ten westen van de dorpskom van Gooik liggen enkele gehuchten die samen bekend staan als Strijland.   In Strijland bevindt zich de Kapel van het Heilig Kruis van de Woestijn, kortweg Woestijnkapel. Het huidige gebouw dateert uit de vijftiende eeuw en werd verschillende keren gerenoveerd.
De eerste kapel werd gebouwd in de dertiende eeuw op de plek waar een schaapherder een koperen kruisbeeld had opgegraven. Volgens de legende had hij het kruisbeeld tot driemaal toe naar de kerk van Gooik gebracht, waarna het de volgende ochtend steeds opnieuw op de plaats lag waar het was opgegraven.
De kapel werd een belangrijk pelgrimsoord in de omgeving aangezien paus Bonifatius VIII aflaten verleende aan al wie hier op bedevaart kwam. De kapel lag en ligt tevens op een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella, iets waaraan de Sint-Jacobsschelp aan de ingang nog herinnert. 
Ga op bedevaart naar de Woestijnkapel en bezorg ons een selfie met de schelp.
Zo krijg je een extra tip cadeau over de geheime locatie.
Als je het niet voor ons doet, doe het voor jezelf:
Wandel door één van de meest groene en schilderachtige plekken van Gooik.  Geniet van de vergezichten over landerijen, over de vallei van de Molenbeek, de Kesterheide, de Zavelberg en de windmolen van Lombeek.
https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/woestijnwandeling/