Voor de tip naar de laatste sleutel, neem ik jullie mee naar de imposante Bree-Eik Hoeve te Lennik. Deze dubbele vierkantshoeve is niet alleen een beschermd monument, maar ook de grootste vierkantshoeve van de regio. Het woonhuis dateert uit de 17e eeuw, de andere gebouwen uit de 18e en de 19e eeuw. De oudste bron (1172) vermeldt Bree-Eik als roversnest. Tot 1680 behoorde de hoeve tot het domein van de familie van Heetvelde.
Het kasteel van Heetvelde in het naburige Oetingen, in de volksmond “Het Waterkasteel” genoemd, is een oude waterburcht die past als schakel in de verdedigingsgordel van versterkte kastelen die werden opgebouwd door de graven van Henegouwen. De oudste delen van het kasteel, de funderingen en laagste bouwlagen dateren uit circa 1600. Het huidige complex, opgetrokken in Brabantse renaissancestijl, werd gebouwd in opdracht van Pieter Collins, heer van Heetvelde.
Terug naar Lennik. De alerte kunstenaar Luk Wets heeft als eerste ontdekt dat ik hof ter Bree-Eik heb geschilderd in mijn werk ‘De Oogsters’ (1565). . Bij een uitvergroting van mijn schilderij zijn duidelijk de 2 poelen rond Hof ter Bree-Eik te zien zijn. De glooiingen in het landschap en het koren zijn kenmerkend en Hof ter Bree-Eik was toen de graanschuur van de streek.
Kom naar kunstwandeling Bruegeliaanse Streken²  van kunstcollectief Pep-in-gen rond het prachtige Hof ter Bree-Eik en oordeel zelf.
Optie 1: Ga op zoek naar bovenstaand werk (tussen de 43 anderen) opgesteld op het parcours in het adembenemende landschap van mijn authentiek pajottenland. Dit werk is een moderne versie van een van mijn schilderijen uit 1568. Het nummer van dit kunstwerk is de 6e en laatste sleutel naar de geheime locatie.
De kunstwandeling is elke dag permanent toegankelijk van 28 juli tot en met 8 september 2019.
Optie 2: Voor wie van wandelen dorst krijgt, is er elke zondag van 14-18u een pop-up café aan Hof ter Bree-Eik . Toon het logo van ons huwelijk en bestel een “partituurke” of “tongsnijder” en je krijgt de 6e sleutel naar de geheime locatie geserveerd.
We beloven je, dit gaat smaken.
Het uitzicht is fantastisch, je kan een praatje maken met de kunstenaars en het lokaal biertje is niet alleen lekker maar ook nog voor het goede doel!
Let op: er is geen parking aan Hof ter Bree-Eik, maar je kan parkeren aan de
Frans Luckxstraat (50°47’31”N 4°09’00”E) en vandaar te voet via Langestraat op 10′ wandelafstand
Het was me een eer jullie 6 weken rond te leiden in mijn land, het pajottenland.
Hopelijk hebben jullie er evenveel van genoten als ik en heeft onze tocht jullie tot bij de geheime locatie gebracht.
Ik zeg u geen vaarwel mijn vriend, we zien elkander weer …
Liefs,
Pieter Bruegel de oude

Extra tip

Woensdag 1 oktober 2014 was een zwarte dag in de geschiedenis van de Lennikse natuurliefhebber. Op die dag kwam aan het licht dat een onbekende dader de nacht voordien de 30 jaar oude eik op de kruising van Bree-Eik, de Langestraat en de Winnepenninkxstraat gestolen had. De monumentale boom werd simpelweg gekapt en weggehaald. Boer Arthur ‘Tuur’ Claes, die elke ochtend vanuit het raam van zijn Hoeve Bree-Eik de majestueuze boom zag staan, was er het hart van in. De man had 30 jaar lang elke ochtend de boom gegroet die hij met zijn eigen handen nog in de grond had gestoken. En plots was die weg.
Dit was nationaal nieuws: https://www.hln.be/in-de-buurt/lennik/boer-claes-krijgt-eik-terug~ac135521/
Neem een foto zoals Boer Arthur ‘Tuur’ Claes bij de gedenkplaat van de eikelaar en verdien een extra tip over de geheime locatie… deze ligt binnen handbereik!
Boer Claes overleed in 2016 op 85-jarige leeftijd in zijn hoeve, die sindsdien grotendeels leegstond. Zijn twee dochters besloten om Hof Ter Bree-Eik openbaar te verkopen. De hoeve wordt momenteel gerestaureerd en zal een centrum voor biologische akkerbouw huisvesten. De nieuwe eigenaar wil er onder meer oude graansoorten verbouwen om er geuze mee te maken. Zo blijft Bree-Eik ook in de toekomst een boerderij.
https://www.persinfo.org/nl/nieuws/artikel/hoeve-bree-eik-wordt-bio-hub-voor-de-streek/40014