Beste vrienden, deze week breng ik jullie naar het “Land van Gaasbeek”.
Het Land van Gaasbeek ontstond uit de bekommernis van de hertogen van Brabant om aan de westkant van hun hertogdom een heerlijkheid te creëren die in staat was om mogelijke aanvallen vanuit de naburige graafschappen Vlaanderen en Henegouwen op te vangen.
Dit gebeurde in de eerste helft van de 13e eeuw en kwam neer op de samenvoeging van een aantal parochies: Gaasbeek, Sint-Kwintens-Lennik, Sint-Martens-Lennik, Sint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Sint-Laureins-Berchem, Oudenaken, Gooik, Elingen, Itterbeek, Dilbeek, Schepdaal, Sint-Martens-Bodegem, Strijtem, Pamel en Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek.
Het land van Gaasbeek werd in 1236 toegewezen aan Godfried van Leuven, zoon van hertog Hendrik I van Brabant. Godfried van Leuven wordt ook beschouwd als de bouwheer van het kasteel van Gaasbeek (ca. 1240).
We maken even een zijsprong naar Italië. In 1381 wordt de heilige Rita geboren te Roccaporena, een dorpje vier kilometer ten oosten van Cascia. Ze stierf in 1447 na meerdere mirakels. Rita werd door paus Urbanus VIII zalig verklaard in 1628. Haar heiligverklaring volgde in 1900 door paus Leo XIII.
In 1565, maak ik, Pieter Bruegel de oude, bovenstaande gravure van “de imkers”. Deze verwijst naar de bijen symboliek van de Heilige Rita (bron: Paul Adriansen, Iconografie van de honingbij). Toen ze als jong meisje in haar wieg lag (zo vertelt de legende) vlogen er bijen in en uit haar mond die haar voedden met honing. Bij haar overlijden drapeerden bijen een wit deken over haar lichaam.
Heilige Rita is echter niet gekend als patrones van de imkers, wel van de zieken en hopeloze gevallen; van slagers, slachters en vleeswarenverkopers. Ze wordt aangeroepen bij huwelijksproblemen of bij onvruchtbaarheid en bij moeizame examens.
Terug naar het Land van Gaasbeek, mijn Gaasbeek. Sinds haar dood, zou de Heilige Rita hier meermaals verschenen zijn. Voornamelijk in de buurt van de boerenmarkten. Deze vinden plaats op
Gooik : Woensdag van 16u00 tot 19u00
Kester : Donderdag van 15u00 tot 19u00
Rebecq : Vrijdag van 08u00 tot 12u00
Gaasbeek : Zaterdag van 15u00 tot 17u00
Ga op zoek op de boerenmarkt naar de Heilige Rita en vertel haar over ons huwelijk. Spreek het codewoord “droge saucisse” uit en wie weet is ze jou gunstig gestemd en geeft ze bij mirakel de 3e sleutel tot de geheime locatie.


Wil je nog een extra tip verdienen?
Zoek onderstaande schandpaal op, bind je eraan vast en bezorg ons een selfie 🙂

Tot snel,

Pieter Bruegel de Oude